Afdrukken

Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. In Nationale Parken staan beheer en ontwikkeling van de natuur centraal.  De beheerders van het Dwingelderveld - Staatsbosbeheer,  Natuurmonumenten en particulieren - zorgen dat bossen,  heidevelden en vennen in topconditie blijven.  Fiets- en wandelpaden, natuurpaden en ruiterroutes bieden u de gelegenheid om de natuur te ontdekken.

Wie in het Dwingelderveld is, kan genieten van veel verschillende landschappen. Het is een erg afwisselend gebied waar jaarlijks veel natuurgenieters en vakantiegangers op afkomen. Het gebied wordt doorkruist door vele wandel- en fietspaden, gemarkeerd en ongemarkeerd, verhard en onverhard. Daardoor kunt u in grote delen van het gebied komen. U mag echter niet van het pad af.

Eerste nationale park in 1871 opgericht

In de Verenigde Staten van Amerika ontstonden bij een aantal vooraanstaande lieden voor het eerst twijfels over deze ontwikkelingen. Dit leidde in 1871 tot de oprichting van Yellowstone als het eerste nationale park ter wereld. In Europa was Zweden in 1909 het eerste land met een nationaal park. De arctische landschappen in het noorden waren nog redelijk ongestoord doordat ze niet geschikt waren voor intensieve landbouw of ander gebruik. Daarna volgden andere landen als- Zwitserland, Spanje, IJsland en Italiƫ. Behalve de bescherming van natuurlijke landschappen, waren ook het instandhouden van diersoorten als de steenbok of het bewaren van het cultuurhistorisch erfgoed belangrijke redenen een gebied als nationaal park aan te wijzen.